Sałatka śródziemnomorska oraz grzanki z masłem czosnkowym

Pogoda nas rozpieszcza ostatnio. Słońce dzielnie walczy z chmurami, lekki wiatrek mu radośnie pomaga i odgania wizję deszczu daleko, gdzieś za Benbulbena albo i dalej. W takie dni nie ma nas w domu. Staramy się wykorzystać letnią pogodę do ostatniego promyka słońca, chodzimy na spacery, zabieramy dziecko na plac zabaw, jeździmy na plażę albo oddajemy się błogiemu leżakowaniu za domem. Wtedy trudno jest mnie zagonić do kuchni, bo zdecydowanie przedkładam rozrywki na swieżym powietrzu nad wdychaniem oparów kuchennych.

??????????Nie znaczy to jednak, że głodzę rodzinę. Przeciwnie, staram się wyczarować coś szybkiego, kolorowego i zdrowego do jedzenia. Mam kilka stałych punktów programu, które są łatwe w przygotowaniu oraz mają tę zaletę, że nigdy się nie nudzą, a ich wariacji jest ogromna ilość. Myślę tutaj o sałatkach. Prostych, niewymagających długich przygotowań, opierających się na kilku składnikach, bo w ich przypadku mniej znaczy zawsze więcej.

Najprostsza na świecie jest sałatka, którą lubię nazywać śródziemnomorską. Ma nieskończoną ilość wariacji, a bazowy przepis prezentuję poniżej. Do takiej wersji pasują grzanki z masłem czosnkowym, które są równie proste w przygotowaniu.

??????????SAŁATKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

  • sałata
  • pomidory
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • czarne oliwki
  • parmezan
  • winegret (lub oliwa i sok z cytryny)
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Warzywa umyć, pokroić i wrzucić do miski, oliwki poprzekrawać na połówki. Wszystko skropić winegretem lub oliwą i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać startym parmezanem. Proporcje są oczywiście dowolne, można dodać swoje ulubione składniki i wymyślić własną wersję sałatki.

GRZANKI Z MASŁEM CZOSNKOWYM

Przygotowanie masła czosnkowego jest bardzo proste. 2-3 ząbki czosnku i pół pęczka natki pietruszki rozdrabniamy w malakserze (albo kroimy na drobniutką kosteczkę), następnie miksujemy czosnek i pietruszkę z kostką miękkiego masła. Przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce.

Bagietkę, najlepiej wczorajszą, kroimy i smarujemy masłem czosnkowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, ustawionego na funkcję grillowania. Grzanki są gotowe w kilka minut. Mój mąż najczęściej prosi, by mu opiec kromki bagietki a masło podać osobno. Nigdy nie dopytywałam, ale przypuszczam, że lubi, gdy są bardzo chrupkie, ewentualnie bawi go roztapianie masła na gorącej kromce…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s